KICK BOKS

KICK BOKS Nedir?


Kick Boks, yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Bu spor dalının dünyadaki temsilcisi WAKO'dur. (World Association of Kickboxing Organisation)

WAKO'nun şimdiki başkanı aynı zamanda Türkiye Kickboks Federasyonu başkanı Salim Kayıcı'dır. Kick Boks, Karete ve Muay Thai sporlarının birleşiminden doğmuştur. Teknik ve güce dayalı olan bir spordur.

KİCK BOKS'UN FAYDALARI NELERDİR?

- Tüm vücudu çalıştırır

- Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kalori harcatır.

- Stres azaltır

- Koordinasyonu geliştirir.

- Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur

- Kalp atım hızını yükseltir

- Vücuda fazla oksijen girmesine yardımcı olur

- Vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur.

- Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir

- Kişinin kendine olan özgüvenini artırır

KİCK BOKS BRANŞLARI NELERDİR?

Kick Boks 7 branştan oluşur. Bunlar:

- Point Fighting

- Light Fighting

- Kick Light

- Full Contact

- Low Kick

- K-1 Rules

- Müzikli Form

Tatemi Sporları:

Point Fighting, Light Contact ve Kick Light en az 6 x 6 metre, en fazla 8 x 8 metre ölçülere sahip yer minderi olan alanda yapılır.

Ring Sporları:

Full Contact, Low Kick ve K1 Rules en az 4,90 x 4,90 metre, en fazla 6,10 x 6,10 metre ölçülere sahip olan ringde yapılır.

Point Fighting

İki müsabıkın kurallara uygun teknik ve hızla en çok skor puanını elde etmek hedefiyle yapılan bir müsabaka dalıdır. Bu müsabaka dalında etkililik önemli değildir. Point Fighting dalının ana özellikleri teknik ve hızdır. Point Fighting müsabakasında vuruşlar hafif ve iyi kontrol edilebilir bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Teknikler yumruklar ve tekmeler sıkı bir biçimde kontrol edilir. Her geçerli puanda diğer bir ifadeyle; elin veya ayağın kurallara uygun kısmıyla rakibinin belden yukarısı gövde ve kafaya uygun tekniklerle vurulmasında puan verilir, orta hakem müsabakayı durdurur ve iki hakemle birlikte aynı anda puanı kazanan müsabıkın köşesini göstererek parmaklarıyla müsabıkın kaç puan aldığını işaret edecektir. Bu müsabakanın süresi brüttür.

Light Contact

Light Contact Kick Boks kategorisindeki müsabakalarda, çok iyi kontrol edilen teknikler kullanılmalıdır. Light contact sporcuları orta hakem STOP diyene kadar müsabakaya devam ederler. Fakat müsaade edilen hedeflere uygulanırken bu tekniklerin hafif ve iyi kontrol edilmesi gerekir. Sporcu rakibine zarar vermek amaçlı tam kuvvette vuruş yapamaz. Bu müsabakanın süresi brüttür.

Kick Light

Kick Light branşındaki müsabaka adından anlaşılacağı şekilde dengeli tekniklerle icra edilmelidir. Kick Light müsabakasında sporcular orta hakem STOP veya BREAK komutu verene kadar dövüşmeye devam ederler. Full Contact teknikleri kullanırlar; ancak bu teknikler hedef noktalarına uygulandığı sırada çok iyi kontrol edilmelidir. Hem yumruk hem de tekme tekniklerinde eşit kuvvet uygulanmalıdır. Dizden yukarısı bacak bölümüne de low kick teknikleri uygulanır. Geçen zamana göre yürütülür. Orta hakem dövüşçüleri puanlandırmaz, ama sadece kurallara uygun dövüştüklerinden emin olur. Üç yan hakem elektronik sistem ile puanlamaları gerçekleştirir. Sporcu rakibine zarar vermek amaçlı tam kuvvette vuruş yapamaz.

Full Contact

Full Contact, sporcunun rakibini tüm enerjisi ve gücüyle yenmek olduğu bir kick boks disiplinidir. Yumrukların ve tekmelerin müsaade edilen hedeflere odaklanarak hızlı ve kararlı bir şekilde güçlü bir temas oluşturarak, rakibinin belden yukarısı gövde ve kafaya vurulması gerekir. Müsabaka standartlara uygun bir ringde gerçekleştirilir. Kronometre genelde durdurulmaz. Orta hakem “STOP” komutu verirse müsabaka durur. Bu müsabakanın süresi brüttür. Sporcu rakibine vuruş yapmak amaçlı her rauntta en az 6 tekme atma zorundadır.

Low Kick

Low Kick rakibin dizden yukarısı bacak bölümüne de low kick teknikleri uygulanır. kurallar dahilinde olan Full Contact kick boks müsabakası olarak tanımlanabilir. Diğer bütün tanımlar Full Contact müsabakasıyla aynıdır.

K1 Rules

K1 Rules, Full Contact ve Low Kick müsabaka teknikleri ile benzerlik gösterir. Ancak, nitelikleri dolayısıyla bazı farklılıkları vardır. Dirsek teknikleri yasaktır. Sporcular hareketli değillerse orta hakem onları durdurmak durumundadır. Ayinsel dans ve müzik yasaktır. Yan hakemler müsaade edilen alanlara isabet eden yumruk tekniklerini diz ayak yada diğer tekniklerle eş değer değerlendirir. Sporcular bacakların tümüne vuruş yapabilirler.

Müzikli Form

Müzikli yarışma bir ya da birden fazla rakibe karşı gerçekleştirilen bir tür hayali müsabakadır. Bu yarışmada gösteriyi icra eden sporcu özel olarak seçilmiş bir müzik eşliğinde uzak doğu müsabaka sanatlarına ait teknikleri kullanır. Müzik seçimi kişilere bırakılmıştır. Bütün müsabaka kısımları müzik eşliğinde icra edilir. Soft stiller dışında bütün müsabaka sanatı teknikleri ritme uygun olarak ilerlemelidir.

Hard formlar sunum dışında 1 dakika 30 saniyeden uzun olamaz. Sunum da 30 saniyeyi geçemez. Soft stil de sunum dışında performans 2 dakikadan fazla süremez. Sunum yine 30 saniyeyi geçemez. Mevcut kuralın ihlal edilmesi halinde ring sorumlusu yarışmacıdan 0.5 puan düşürülmesini talep edebilir. Bir performans 30 saniyeden kısa sürmüşse, ring sorumlusu yarışmacıdan 1.0 puan düşürülmesini talep edebilir.

KİCK BOKS NERELERDE ÖĞRENİLİR?

Kick Boks içerisinde bulundurduğu branşlarla 7 de 70 e her yaş grubuna hitap edebilen bir spor dalıdır. Kick Boks sporcu lisansı 8 yaşından itibaren düzenlenebilir.

Kick Boks eğitimi spor kulüpleri ile özel spor salonlarında verilmektedir. Ayrıca Kick Boks sporu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitim kurumlarında da ders olarak verilmektedir.

KİCK BOKS KATEGORİ VE YAŞ DURUMLARI

- Büyükler kategorisi yaş durumu

Bay - Bayan: 18 - 40 yaş arası

(41 – 50 yaş arası İhtiyarlar – Veteran kategorisi sadece tatemi müsabakaları Dünya Federasyonu WAKO tarafından yapılmakta olup henüz ülkemizde Veteran müsabakaları yapılmamaktadır)

- Gençler yaş durumu

Bay ve Bayan : 16 - 18 yaş arası

- Yıldızlar yaş durumu

Bay ve Bayan: 13 - 15 yaş arası

- Minikler yaş durumu

Bay ve Bayan: 10 - 12 yaş arası

KİCK BOKS KUŞAKLARI NELERDİR?

Kick Boks sporuna başlayan kişi öncelikle lisansa sahip olmalıdır. Sırasıyla aşağıdaki kuşaklar eğitimcisinin her üç ayda bir yapacağı sınav sonucunda başarılı olması halinde bağlı bulunduğu spor kulübü ve salon tarafından verilir. Bu kuşak sonuçları da her üç ayda bir, antrenör veya kulüp yetkilisi tarafından Kick Boks Federasyonu'na sporcunun kuşak-eğitim seviyesi bildirilerek, kayıt edilmesi zorunludur.

Sırasıyla her üç ayda alınması gereken kuşaklar;

- Beyaz

- Sarı

- Yeşil

- Mavi

- Turuncu

- Açık Kahve

- Koyu Kahve

Sporcu eğitimcisinin yeterli gördüğü takdirde müsabakalara katılabilir.

Siyah kuşak dan belgelerini ise (1.Dan - 2. Dan - 3.Dan - 4. Dan - 5.Dan - 6. Dan - 7.Dan - 8. Dan ) sadece Kick Boks Federasyonu'nun düzenleyeceği dan sınavlarına katılarak başarılı olanlar alabilirler.

KİCK BOKS MALZEMELERİ NELERDİR?

Kick Boks sporunda kullanılan malzemeler, giyim ve koruyucu malzemeler olmak üzere ikiye ayrılır.

Giyim alanında Kick Boks'un bazı branşlarında kick boks pantolonu ve kick boks tişörtü kullanılmaktadır. Bazı dallarda ise muay thai şortuna benzeyen fakat müsabaka kuralları gereği kırmızı, beyaz renklerde hazırlanmış şortlar kullanılmaktadır.

Koruyucu malzemeleri ele aldığımızda kick boks spor dalında en çok kullanılan koruyucu malzeme bandaj ve boks eldivenidir. Kick Boks ve boks sporlarında kullanılan eldivenler aynı türden eldivenlerdir. Bunun yanında müsabakalarda renk ve onay açısından farklı standartlar söz konusu olabilmektedir.

Kick boks sporunda kullanılan diğer koruyucu malzemeler ise ayak seti, kaval koruyucu, ayak botu, kogi ve dişliktir. Kick boks da muay thai, wushu ve taekwondo da olduğu gibi selfguard tabir edilen göğüs koruyucusu kullanılmamaktadır.

Antrenmanlarda kick boks sporcularının kullandığı bir diğer koruyucu ekipmanda ayak setidir. Ayak seti hem ayak üstünü ham kaval kemiğini muhafaza eden yapıda bir koruyucu malzemedir. Müsabakalarda bu malzeme kullanılmasa da pratik olması sebebiyle antrenmanlarda kick boks sporcuları tarafından tercih edilmektedir.

Ayak botu kick boks müsabakalarının önemli koruyucu malzemelerinden bir tanesidir. Ayak botları altı açık olmak kaydıyla ayağı komple koruyan topuk kısmı takviyeli koruyucu malzemelerdir.

Kask Kick Boks müsabakalarında kullanıması mecbur olan bir diğer koruyucu malzemelerdir. Bunun yanında sporcuların antrenmanda da kask kullanmaları sağlıkları açısından tavsiye edilmektedir.


Hoş Geldiniz!

Keskinspor Kulübü